DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Tibetské krystaly

Tibetské krystaly - vodní kefír

 

 

Krystaly Tibi jsou živá zrnka, rostou a množí se. Stačí jim k životu jen voda a cukr. Proto, aby nápoj kvasil, musíme do něj přidat sušené fíky či švestky, meruňky nebo rozinky. Pro zvýšení kyselosti můžeme přidat citron. Nápoje, které se stejně jako Tibi krystaly vyrábějí kvasným procesem, obsahují velmi vzácné látky, které se v běžných potravinách téměř nenachází. Kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí.

Krystaly se pěstují velice dlouho a není znám jejich původ. Ví se jen, že byly dovezeny z Kavkazu a jsou příbuzné s chrchlíky Tibetské houby a pěstují se v Číně a dnes už vlastně po celém světě.

Vodní kefír z Tibi krystalů je nápoj třetího tisíciletí - první zmínky najdeme už i v bibli. Tak neuvěřitelně dlouho nám trvalo, než jsme vědecky přišli na tuto pravdu, že Tibi krystaly dělají zázraky, které medicína prostě neumí. Vyčistí naše těla zanesená toxickými látkami, dá jim větší odolnost (imunitu) a ještě doplní stále chybějící bioenergii (vitalitu), což se dnes považuje téměř za zázrak.

Tibi krystaly - účinky na lidský organismus

Tibi krystaly se v léčitelství mohou užívat pro mnoho účelů. Léčí a zlepší průběh těchto potíží a onemocnění.  Uzdravuje ale i víra v tyto účinky.

  • nervová onemocnění a deprese
  • žaludeční obtíže
  • problémy se žlučníkem, slinivkou
  • astma, katary průdušek
  • sklerózy, vysoký krevní tlak a nemoci srdce
  • léčí kožní projevy alergií, ekzémy,akné a vyrážky
  • nemoci jater
  • ledvinové potíže
  • chudokrevnost
  • krevní potíže
  • nedostatečná tvorba bílých krvinek T-lymfocitů
  • nemoci ženských orgánů
  • zcela regeneruje imunitní systém
  • zpomaluje proces stárnutí
  • infarkty
  • snižuje cukr v krvi a léčí slezinu
  • žloutenková dieta
  • vylepšuje kvalitu pleti a vlasů
  • obnovuje rovnováhu střev
  • léčí záněty v těle i na těle

 

Tibi krystaly - nápoj 1L

Pro přípravu nápoje z Tibi krystalů budeme potřebovat následující suroviny:

  • 1l láhev, plastový cedník, plastová lžíce, plastové míchadlo
  • 40g krystalků
  • 2 přirozeně sušené švestky/meruňky nebo 1 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi ½  citronu
  • 2 lžice cukru (bílý/žlutý surový cukr, nebo med)
  • pitná voda
  • 1 lžička jedné z následujicich surovin (může být a nemusí): celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty přidaná do druhé fermentace, tedy do slitého nápoje

Tibi krystaly - nápoj 3L

Pro přípravu nápoje z Tibi krystalů budeme potřebovat následující :

  • 3l láhev, plastový cedník, plastová lžíce, plastové míchadlo
  • 120g krystalků vodního kefíru
  • 2 přirozeně sušené švestky/meruňky nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi 1 citron
  • 6 - 9 lžic cukru (bílý/žlutý surový cukr, nebo med)
  • pitná voda
  • 1 lžíce jedné z následujicich surovin (může být a nemusí): celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty přidaná do druhé fermentace, tedy do slitého nápoje

Postup přípravy do množství 3L je následující:

Do 3 litrové láhve od okurek dáme 2,5 litru odstáté nebo převařené. Dáme do ní 7-9 lžic krystalového cukru - ten rozpustíme. Dáme do ní 120g krystalů TIBI a do děrovaného pytlíku sušené ovoce - nesířené 20 rozinek a nebo 3-4 švestky nebo meruňky (pokud je ovoce sířené přelejeme ho vroucí vodou - spaříme a pořádně propláchneme. Můžeme přidat i citron na půlky - chemicky ošetřený je třeba oloupat. Eventuálně můžete jednoduše přidat rozpůlený citron (před použitím citronu s kůrou se přesvědčte zda plody nebyly voskované nebo ošetřeny chemikáliemi proti škůdcům). Zaklopíme volně talířkem a necháme pracovat buď jeden den až týden. Záleží také na teplotě.  Podle toho je vodní kefír sladší nebo nakyslejší. Sušené ovoce měníme 1x týdně! Je nutné je do nálevu dát - krystaly se jimi živí a bez nich by vyhladověly! Pokud jsme dali citrón tak ho druhý den do nálevu vymačkáme!

Při obnově várky krystaly neproplachujeme pokaždé. Tak jednou za 14dní v několika vodách. Nejlepší je, když jsou krystaly volně a ingredience máme v zavázané v silonovém nebo jiném děrovaném pytlíku. Při slévání vyndáme pytlík s ingrediencemi, přes hrdlo přetáhneme  podobnou jemnou síťovinu a nápoj slejeme. Nalejeme novou vodu, zasypeme cukrem a ten necháme rozpustit. Vložíme zpátky pytlík s ingrediencemi, který měníme po třetím zakládání várky. Nikdy nedáváme do chlorované neustáté vody - krystaly bychom tím zabili! Pokud chceme mít nápoj mírně perlivý slijeme jej a dáme do ledničky. Můžeme experimentovat tak, že nakládáme krystaly do čajů. Pro ty, kdo nechtějí pít nápoj samotný, se doporučuje zředit ho ananasovým džusem.

Probiotický bylinný čaj

Užitím kefírových zrn lze spojit výhody a účinky bylinných čajů a odvarů se schopností kefírové kultury rozkládat vodou nerozpustné nebo těžce stravitelné látky.

Mnoho léčivých, nebo farmakologicky aktivních složek nalezených v bylinách jsou ve formě éterických olejů - silicí. Tyto jsou většinou nerozpustné ve vodě. Kultivace vodní kefírovou kulturou může pomoci uvolnit tyto složky do vodního roztoku. Toho se dosáhne díky funkci enzymů, produkovaných mikroby a kvasinkami během fermentace. Některé funkční složky bylin se také mohou rozpustit díky malému množství alkoholu vyprodukovanému během procesu kvašení. Nápoj obsahuje některé z vitaminů řady B, jež jsou tvořeny díky kvasinkám a dalším mikroorganismům. Tento proces produkuje osvěžující nápoj, který může chutnat podobně jako šampaňské, nebo jako perlivá esence z vonných bylin, které k přípravě vyberete.

Bylinný nápoj:

  • 1 lžíce květu jetele lučního
  • 1 lžíce listu vojtěšky a/nebo květu heřmánku
  • 5 celých šípků
  • 1 lžíce sladového výtažku
  • 2 až 3 lžíce kefírových zrn
  • 500 ml pramenité nebo pitné vody

Bylinný nápoj můžete připravit pomocí těchto dvou metod:

1. Surová bylinná extrakce za studena - naplníme sklenici do 2/3 vodou. Přidáme a rozpustíme  slad. Vložíme zbytek přísad a váček s kefírovými zrny. Ve sklenici s volným víčkem necháme kvasit 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Odstraníme sáček a scedíme. Bylinný nápoj je připraven ke spotřebě.

2. Bylinná čajová metoda - vodu v hrnci přivedeme k varu. Přidáme šípky, květ jetele lučního, vojtěšku nebo květ heřmánku. Hrnec zakryjeme a necháme máčet a vychladnout na pokojovou teplotu. Bylinný čaj scedíme a vlijeme do sklenice. Přidáme cukr a kefírová zrna. Ve sklenici s volným víčkem necháme kvasit 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Bylinný nápoj je připraven ke spotřebě.

 

 

aktualizováno: 07.02.2024 08:04:22